Udstyr

Så snart frosten har sluppet sit vintergreb, starter vi gerne dagen ude fra kl. 8.45 eller tidligere. Vi spiser også gerne både formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad ude når den værste kulde og regn i vintermånederne er overstået. Fra omkring 1. maj åbner jeg ude i haven, og vi er ude hele dagen.

Det er derfor alfa og omega at børnene har det tøj de skal bruge for at klare at være ude, uanset årstid.

Prøv gerne jævnligt ude-sættet af derhjemme, så I har en fornemmelse for om jeres barn stadig kan passe det, om det er nemt at give på, om barnet  leger godt i det og til en vis grad selv være med til at tage det på. Det gør udetiden herovre sjovere og nemmere både for mig og for barnet.

Jeg har samlet nogle anbefalinger til udstyr, som jeg ved fungerer godt i hverdagen med masser af udeliv.

Tøj

Tøj i uld er genialt fordi det er enormt temperaturregulerende, og fungerer derfor godt både sommer og vinter. Det er godt med lag-på-lag -  det giver mig nem mulighed for at hjælpe børnene med at temperaturregulerer i løbet af dagen, afhængig af vejrets skiften. Ofte er en uldbody inderst med et tyndere lag, enten langærmet bluse i uld eller bomuld, ud over, og så en trøje som det yderste lag under jakke eller flyverdragt, en god kombination. Lange bukser i uld eller bomuld er ofte et godt valg. Undgå gerne bukser i jeans stof da det besværliggør leg og fri bevægelse.

Jeg ser gerne at børnene har tøj på der er nemt for dem at bevæge sig i uden dele der kan hænge fast når vi leger, kravler og klatrer. Dvs. undgå tøj med hætter o.l. Undgå derudover smæk-bukser eller andre heldragter der besværliggør skiftesituationer.

Selv fra det tidligere forår er solens stråler skarpe. Undgå derfor gerne t-shirt og korte bukser eller shorts, da det beskytter den sarte børnehud mod solen. Brug i stedet tynde uld- og bomuldsbluser og -bukser, og når det bliver rigtig varmt, så gerne noget der er meget luftigt, men stadig med lange ærmer og ben. Lange ærmer og bukser beskytter også når vi bevæger os gennem skovens krat og kravler hen over stubbe, og beskytter samtidig mod skovflåter.

Sko/støvler

Jeg anbefaler sko og støvler som ikke er for stive i formen, gerne af typen barfodssko. Det er fuldstændig ideelt når det lille barn skal lære at gå og have sko på for første gang, at skoen er så blød og fleksibel som mulig. For det større barn er det stadig optimalt med en meget blød sko uden støtte eller tyk sål i da det giver en rigtig god fornemmelse af underlaget og samtidig bliver ved med at udfordre og træne fodens mange muskler. Når fodens muskler trænes og holdes stærke hver dag, giver det langt færre problematikker relateret til andre steder i kroppen fordi ens bevægemønster er optimalt og uden kompensering.

Der findes også vinterstøvler og gummistøvler som er uden for meget støtte og med fleksibel sål, som giver optimale betingelser for de små fusser.

Jeg anbefaler lukkede sko frem for sandaler, da vi i skoven har brug for lukkede sko for ikke at få sten, smågrene osv. ind i skoen. Omvendt går vi meget på bare tæer om sommeren når vi kommer hjem fra vores ture ud af huset.

Jeg anbefaler 1-1,5 cm voksetillæg, da det er vigtigt at skoen er stor nok og ikke klemmer - hverken i bredden eller længden. Jeg hjælper meget gerne i vejledning af specifikke mærker hvis behovet er for det.

Vanter/luffer

Vanterne har stor betydning for om barnet kan lege, og har lyst til at være undersøgende udenfor.

Det er vigtigt at vanterne er store nok så de kan komme op omkring underarmen/albuen ud over flyverdragten, og at de ikke er foret for det hindrer simpelthen barnet i at kunne lege. Enten går barnet slet ikke i gang og står stille og bliver kolde, ellers hiver barnet vanterne af fordi de er besværlige at have på og fryser også hurtigt. Vanterne skal derudover også være vandtætte. Jeg anbefaler skalluffer fra Didriksons.

Derudover skal barnet også have 2 par strikvanter med som kan bruges når vi er på tur, det ikke er nær så vådt og når vi spiser ude hvis barnet har brug for vanter der. Det er vigtigt det er luffer og ikke fingervanter. Skriv gerne navn i jeres tynde luffer da de ligner hinanden til forveksling.

Flyverdragt

Det er vigtigt at flyverdragten har den rette størrelse og en god pasform til netop jeres barns kropsbygning. Flyverdragter fra Didriksons fungerer for det meste rigtig godt, og har den fordel, at de kan lægges ud i både arme og ben undervejs i vintersæsonen så man ikke skal købe ny flyverdragt lige inden foråret melder sig. De er vandtætte, og nærmest umulige at slide op. Hvis Didriksons bliver for smal i pasformen, kan Mikk-Line anbefales som er bredere.

Hue

Jeg anbefaler at barnet får elefanthue med, gerne i uld som er enormt temperaturregulerende. Elefanthuen har den fordel, at den også dækker nakke og hals hvilket er et stort plus når vi er så meget ude.

Regntøj

Jeg anbefaler to-delt regntøj frem for regndragt. Nogle gange har vi kun brug for regnjakken til en hurtig byge, og omvendt kan vi have brug for kun regnbukser en hel formiddag mens græsset stadig er fugtigt.

Termotøj

Jeg anbefaler to-delt termotøj frem for regndragt. Det giver større mulighed for at regulere behovet efter temperaturen.

Sovedragt

Jeg anbefaler heldragt i uld, med ombuk på hænder og fødder som kan bruges i den kolde tid.

Solhat

Jeg anbefaler en solhat med stor nakkeskygge som giver ekstra beskyttelse i nakkeområdet. Til det helt lille barn på omkring 1 år kan det være en fordel at solhatten har snore så den kan bindes under hagen. Det større barn lære hurtigt om solhattens fordele, og lader den hurtigt blive på hovedet.